Geschiedenis

‘Exercise is medicine’

De geschiedenis van Formupgrade is bijzonder en indrukwekkend wat de basis vormt voor de huidige visie van het bedrijf. In de afgelopen jaren is er enorm veel gebeurd.

In 2008 wordt Formupgrade opgericht door huisarts Ton Verheij en zijn zoon Thomas Verheij. Ton is dan al jaren een bekende Arnhemse huisarts. Naast zijn werk is fietsen zijn grote hobby. Zijn passie voor fietsen en bewegen vormt de basis voor de gezamenlijke droom van vader & zoon. Geen sportschool, maar een beweegcentrum. Voor jong en oud, dik en dun en waar iemands afkomst er al helemaal niet toe doet. De basis wordt gelegd in die jaren. Als arts ontbreekt het Ton al jaren aan een goed en professioneel aanbod waar verantwoord sporten & bewegen, voeding en leefstijl met elkaar samenkomt. Het beperkte aanbod wat er is, is vaak onbetaalbaar of wordt pas vergoed als men al chronisch ziek is.

Vanuit deze gedachtegang wordt Formupgrade opgezet. Al snel blijkt dit enorm aan te slaan en komen er extra disciplines bij zoals fysiotherapie en medische inspanningstesten. Maar wanneer er langzaam meer bekendheid komt voor de werkwijze slaat het noodlot toe. Op de dag van de opening van ons eerste pand overlijd Ton Verheij aan de ziekte van Kahler, beenmergkanker waar hij al jaren een strijd tegen vocht.

Jaren later wordt er nog steeds volgens de filosofie en visie van huisarts Ton Verheij gewerkt, namelijk elk individu heeft recht op professionele en persoonlijke begeleiding waarbij maatwerk en betaalbaarheid kernwaarden zijn.

In 2013 opent Formupgrade een locatie in Arnhem zuid, in dat zelfde jaar wordt Formupgrade door de gemeente Arnhem uitgeroepen tot beweegaanbieder van het jaar van de gemeente Arnhem. Ook in de jaren die volgen wint Formupgrade verschillende onderscheidingen met als hoogtepunt in 2015 de NextGym Award. Een prijs voor het meest vernieuwende en innovatieve fitnessconcept van Nederland.

In dat jaar werken er op 2 locaties ruim 15 medewerkers vanuit verschillende disciplines. Naast het reguliere fitnessaanbod biedt Formupgrade dan fysiotherapie, diëtetiek, leefstijl, groepslessen, personal training, small group training en wordt  het succesvolle programma X-Fittt gelanceerd.

In de eerste jaren van Formupgrade was een belangrijk onderdeel van Formupgrade beweegprogramma’s. Dit zijn sportprogramma’s waar verschillende disciplines zoals leefstijl, voeding en fysiotherapie gecombineerd wordt in een beweegprogramma op basis van vergoeding van de zorgverzekeraar. Geheel binnen onze visie pasten deze programma’s binnen ons aanbod, deze programma’s hadden niet alleen als resultaat een gezondere en een vitalere maatschappij maar hadden ook een positief effect op de hoge zorgkosten. Middels een algemene brief van de verzekeraar kregen wij eind 2014 te horen dat dit niet meer vergoed werd, ruim 30% van onze leden maakten gebruik van deze beweegprogramma’s. Deze beslissing had als gevolg dat wij X-Fittt lanceerden. Niet meer via vergoeding van de zorgverzekeraar maar in een abonnementsvorm. De resultaten waren verbluffend, lokale en landelijke media besteedde al vrij snel aandacht aan dit succesprogramma.

Ondanks het succes van dit programma scoorden wij ook negatief op bepaalde punten. Het aanbod was niet meer voor iedereen toegankelijk door een abonnementsprijs van 67,50 per maand, voor mensen in de bijstand was dit vaak niet betaalbaar. Ruim 2 jaar is Formupgrade al in gesprek gegaan met de gemeente en zorgverzekeraar om als allereerste partij in Nederland vanaf oktober 2016 een pilot te draaien  met het programma X-Fittt voor mensen uit de bijstand. Op deze manier voldoen wij aan onze visie dat elk individu recht heeft op persoonlijke en professionele begeleiding.

Het succes van X-Fittt heeft er mede voor gezorgd dat er per januari 2016 al 3 locaties in Arnhem zijn die X-Fittt aanbieden:

  • Malburgen is een kleine locatie die met name geschikt is voor fysiotherapie, small group training en medisch fitness. Ook is er op vaste tijden een speciaal vrouwenaanbod.
  • Presikhaaf is een loods waar intensieve en diverse groepslessen gegeven worden. Hier kan echter niet zelfstandig gesport worden. Wel is er een aanbod voor fysiotherapie en personal training.
  • Klarendal is de hoofdvestiging en hier wordt het complete aanbod geboden. Fitness, groepslessen, fysiotherapie, diëtetiek en leefstijlcoaching.

 

Vandaag de dag zijn er 30 medewerkers werkzaam bij Formupgrade, wat inmiddels de naam Formupgrade beweegcentrum, het centrum voor fysiotherapie, leefstijl en training draagt en ook de erkende status van een preventiecentrum heeft. De komende periode zal het aanbod op alle drie de locaties verder uitgebreid worden en wordt er intensief samen gewerkt met Physique Preventiecentrum om in Arnhem een uitstekend en professioneel aanbod voor onze leden te realiseren.